Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi kullanılacaktır. Genelgenin kamu kurularında sirkülasyonu yüzde 80 oranında azaltacağını belirten Memur Sen’e bağlı Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, “Yayımlanan genelge çok önemli ancak şuana kadar bütün birimlerde uygulanmaya başlanmadı. İçişleri, Hazine ve Maliye, Ticaret, Gençlik ve Spor, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıkları birimlere yazı göndermedi.

Kurum amirleri henüz yazı gelmedi gerekçesiyle personelin ayrılmasını sağlamış değiller. Alınan kararın biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Tüm bakanlıkların ivedilikle kurum amirlerine yetki devri vermesi gerekiyor yoksa alınan kararların bir faydası olmayacak” dedi. Borazan, Corona virüs salgını ile mücadele kapsamında kamuda çalışanlara serbest kıyafet uygulamasının getirilmesi gerektiğini de belirtti.

MEMUR-SEN'İN TALEBİ KARŞILIK BULDU

Artan virüs riski nedeniyle kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasını isteyen Memur-Sen'in talebi karşılık buldu ve Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Memur-Sen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’na yazı yazarak, “Kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyetlerin devamını sağlayacak şekilde asgari düzeyde personel bulundurulmasını, diğer personelin ise ‘idari izinli’ sayılmasını” istemişti.

YENİ GENELGE YAYIMLANDI KAMU ÇALIŞANLARINA ESNEK ÇALIŞMA BAŞLAYACAK

Koronavirüs kapsamında kamuda çalışanlara yönelik ilave tedbirler alındı. Cumhurbaşkanı imzasıyla "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" başlıklı genelge, Resim Gazete’de yayımlandı. Genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi kullanılacaktır.

Genelgeye göre; COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla;

Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu belirleme yetkisi devredilebilir.

Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.

Bu Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır.

İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır.

Daha önce, COVID-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler; yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabileceklerdir.”

GENELGE İLE KURULARDA SİRKÜLASYONU YÜZDE 80 ORANINDA AZALACAK

Yayımlanan genelge ile kamu kuruluşlarında sirkülasyonu yüzde 80 oranında azaltacağını belirten Memur Sen’e bağlı Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan,  “Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Bu genelge çerçevesinde kamuda personelin idari izinli sayılması ile devlet kurumlarına gelen personelin yüzde 80’ni evlerinde kalmış olacak. Yani yüzde 20 civarında personel çalışacak. İlgili birimin yetkilileri inisiyatifinde belirlenen gün ve günler dahilinde personel dönüşümlü çalışacak. Bu kamu kurumlarında sirkülasyonun yüzde 80 oranında azalmasını sağlayacak.

Böylece corona virüsün hızlı yayılmasının önüne geçilmiş olacak. Bu sadece kamu kurumların içerisinde değil şehir içi trafiğinde ve toplu taşımalarda da sirkülasyonu daha aşağı çekmiş olacak. Bu çerçevede alınan önlemler vardı. Bu önlemler ilgili dairelerdeki iş ve işlemlerin elektronik ortama taşınması yönünde çalışmalar yapıldı. Bunlar gerçekleşti. Yani vatandaşlarımızın da bu kurumlara gitmesine gerek kalmadan internet ortamında işlemlerini yapmaları sağlanmış olacak. Bu çerçevede virüsün yayılması engellenmiş olacak. Bu açıdan alınan karar çok önemli. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

TÜM BAKANLIKLARDA İVEDİLİKLE UYGULANMASI GEREKİYOR

Yayımlanan genelge çok önemli olduğunu ancak şuana kadar bütün birimlerde uygulanmaya başlanmadığını belirten Borazan, “Yayımlanan genelge çok önemli ancak şuana kadar bütün birimlerde uygulanmaya başlanmadı. İçişleri, Hazine ve Maliye, Ticaret, Gençlik ve Spor, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlıkları birimlere yazı göndermedi. Alınan kararın biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Genelge yayımlanmasına rağmen bürokrasi maalesef yavaş çalışmakta.

Kurum amirleri henüz yazı gelmedi gerekçesiyle personelin ayrılmasını sağlamış değiller. Özellikle vergi dairlerinde yakın temasta çalışma mevcut. Personel ile vatandaşlar arasındaki mesafe bir metre bile değil. Personel korkuyla çalışıyor. Tüm bakanlıkların ivedilikle kurum amirlerine yetki devri vermesi gerekiyor. Alınan genelge kararların biran önce uygulanmaya koyulmalı, yoksa alınan kararların bir faydası olmayacak” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARIN İŞLEMLERİNİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMALARINI İSTİYORUZ

Vergi dairesinde yapılan bütün işlemlerin internet ortamında yapıldığını belirten Borazan, “Vergi dairesinde yapılan bütün ödemeler internet ortamında yapılıyor. Yani vatandaşlarımız vergi dairesine gelmeden trafik cezasını, idari para cezasını gibi parasal işlemlerini hepsini halledebiliyorlar. Bununla birlikte bütün defterdarlıklara ait mal müdürlüklerinde yapılması gereken iş ve işlemler de elektronik ortamda bankaya aktarılması sağlanmış durumda. Vatandaşlarımızın vergi dairesine, defterdarlıklara gelmesine gerek kalmadan elektronik ortamda bütün işlemlerini yapabilecekler.

Ancak hala vergi dairelerine gelip elden para yatırmaya çalışan vatandaşlarımız var. Sosyal güvenlik kurumu ve nüfus birimlerinde internet üzerinden işlemler yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın bütün işlemlerini evden elektronik ortamda yapılmalarını istiyoruz” dedi.

KAMUDA SERBEST KIYAFET UYGULAMASI GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Corona virüs salgını ile mücadele kapsamında kamuda çalışanlara serbest kıyafet uygulamasının getirilmesi gerektiğini belirten Borazan, “Şuanda kamu kurumlarında takım elbise ve kravat kullanılması zorunlu.  Takım elbiselerin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi zor olduğundan dolayı kamuda serbest kıyafet uygulamasının getirilmesi gerekiyor.  Bu süreçte bütün kamu kurumlarında sivil kıyafet serbestliğin biran önce getirilmesi gerekiyor. Bu corona virüs salgının önlemesinde önemli katkı sağlayacak” diye konuştu. BAHRİ UÇAR