Kurban Bayramı öncesi Gaziantep’ten farklı şehirlere gitmek isteyenler, Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne geliyor. Otogarda geçen yıllardaki aşırı yoğunluğun olmadığı görülürken bayram tatili öncesi akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte hareketlilik yaşanmaya başladı.

Bazı vatandaşlar biletlerini haftalar öncesinden aldıklarını belirtirken bazıları da otogarda bulunan firmalardan bilet bulmaya çalıştı. Kurban Bayramı öncesi her sene Gaziantep dışına gitmek isteyen vatandaşlar, Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne akın ederken bu sene otogarın boş kaldığı görüldü.

Otogarda bayram dört gözle beklenirken beklenen yoğunluğun oluşmaması otobüs firmaları için hayal kırıklığı oluşturdu. Geçtiğimiz senelerde yüzde yüz dolmasına alışılan otogarın bu yıl büyük oranda boş kaldığı gözlemlendi. Özellikle peron önlerinde alışılmış kalabalık ve hareketliliğin bayram öncesi olmadığı kameralara yansıdı.

Her bayramda hınca hınç dolan Gaziantep Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin, Kurban Bayramı öncesi Coronavirus nedeniyle yerini sessizliğe bırakırken yaşanan bu durgunluk, otogar esnafını da olumsuz yönde etkiledi.

Coronavirus (Covid-19) etkisiyle şehirler arası yolculuk yapmak isteyen vatandaşların alternatif ulaşım araçlarını kullandıkları ve salgın tehlikesinden dolayı seyahat edemediği belirtildi.

Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından otobüs firmaları olarak en büyük umutlarının Kurban Bayramı olduğunu belirten otobüs firması yetkililerinden Ercan Babur, bayramda umduklarını bulamadıklarını söyledi.

“Bu bayram daha önceki bayramlar gibi yoğunluğumuz yoktur”

Sektör olarak dört gözle bayramı beklediklerini ancak bu süreçte sıkıntı yaşadıklarını dil getiren Babur, “Geçen Ramazan Bayramı'nda pandemi sürecinde otogarımız kapalıydı. Ramazan Bayramı’nın ardından da pek fazla bir iş olmadı. Bütün umudumuzu bu bayram bayrama bağladık ancak bu bayramda da eski bayramlar gibi değil. Normal günlere göre biraz hareketlilik var. Ama beklediğimiz hareketlilik yok. Bayramdan sonra bir hareketliliğin olmasını bekliyoruz. Ek seferler düzenleme imkânımız olabilir. Çünkü bayramdan sonra birçok memur atamaları, cezaevi ziyaretleri, okul için müracaatlar nedeniyle yoğunluk bekliyoruz. Bu bayram daha önceki bayramlar gibi yoğunluğumuz yoktur.” dedi.

“Coronavirus salgınından dolayı insanlar seyahat etmekten korkuyor”

İlk defa böyle durgun bir bayram arifesi yaşadıklarını belirten Kamil Akgül, “Pandemiden dolayı bu bayram seyahat eden yok. Normalde kurban bayramlarında otobüsler hac için Suudi Arabistan'a giderdi. Biz burada otobüs bulmakta zorlanırdık. Ama şu an kendi servislerimizi bile dolduramıyoruz. Normalde bayrama 15 gün kala listelerimiz dolardı. Ama bu sene öyle bir durum yok. Günübirlik satış yapıyoruz. İlk defa böyle bir bayram yaşıyoruz. Bu sene çok mağdur durumdayız. Artık bizde Kurban Bayramı'ndan sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Coronavirus salgınından dolayı bu bayram da böyle geçiyor. Biz bile insanlara yaklaşırken temkinli yaklaşıyoruz. Coronavirus salgınından dolayı insanlar seyahat etmekten korkuyor.” ifadelerini kullandı.

“Normal servislerimiz bile dolmadı”

Her bayram öncesi tatile çıkmak isteyen vatandaşlar tarafından hınca hınç dolan otogarın bu sene Coronavirus salgını nedeniyle boş kaldığını belirten otobüs şoförü Ali Bulut, şunları söyledi:
 

“Eski bayramlara nazaran şu an yoğunluk çok az hatta yarı yarıya bir düşüş var. Şu an otobüslerimizde herhangi bir yoğunluk yok. Normalde bayramlarda çok yoğunluk olurdu. Hatta ek servisler bile doluyordu. Ama bu bayramda öyle bir durum yok. Normal servislerimiz bile dolmuyor. Biz bayramda yoğunluk olacağını bekliyorduk. Ama herhangi bir yoğunluk ile karşılaşmadık. Bu bayramda işlerimiz çok zayıf geçiyor. Yolcu hiç yok, diğer bayramlarda yoğunluk 15 gün önce başladı. Bu bayramda öyle bir yoğunluk yok.”

“Ramazan Bayramı’nda virüsten dolayı ailemi ziyaret edememiştim”

Bayram ziyareti için Diyarbakır'daki ailesinin yanına gideceğini belirten Atilla Ekinci, “Ailemin yanına gidiyorum. Pandemi sürecinden dolayı 7-8 aydır gidememiştik. Bu bayram kısmet oldu, ailemi ziyaret edeceğim. Tabi yine tedbirleri elimizden bırakmamız gerekiyor ve tedbirler çerçevesinde gidip ailemizi ziyaret edeceğiz. Geçen bayramda sokağa çıkma yasağı vardı. Hem de ailemizin sağlığı açısından da ailemizi görmeye gidemedik. Çünkü onlar, yaşları itibariyle mümkün mertebe evde kalıyorlar. Ama biz dışarıda olduğumuz ve çalıştığımız için hem onların sağlığı hem de toplumun sağlığı açısından gitmemiştik. Bu bayramda tedbirlere uyarak gideceğiz.” diye konuştu.