Bugün yerel bir gazetede  “GAÜN Müze kapatıyor” başlığıyla yeralan haberin, daha önce de Gaziantep Üniversitesi’ne yönelik olarak düzenlenen yalan ve iftira kampanyalarının bir devamı olduğu belirtilen açıklamadı, sahip olduğu koleksiyon ile Gaziantep’in halka açık müzeler arasında en fazla etnografik eser teşhiri yapan müzesi olan Gaziantep Kent Tarihi Müzesi’nin 2009’da kurulduğu, 2016’da ise Rektör Prof. Dr. Ali Gür’ün desteğiyle modernleşme çalışmaları tamamlanıp, yeni sergi teknikleri ile vatandaşlarla buluştuğu ifade edildi.

ÇOK ÖZEL BİR MÜZE

Gaziantep’te genel ve özel boyutları ile kent kimliğinin bir parçası olan yakın geçmişe dair giyim-kuşam, takı, gölge oyunları, bakırcılık, fotoğrafçılık, askeri tarih gibi birçok konuda teşhirin bulunduğu Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi’nin Kent Bilinci oluşumuna katkıları ve bu bilinci sağlamada konu seçimleri ve sergileme teknikleri ile Gaziantep’te bulunan diğer müzelerden ayrıcalıklı ve örnek bir konuma sahip olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi her geçen gün bağış ve satın almalar ile sürekli olarak koleksiyonunu genişletmeye devam etmektedir. Yaşayan bir müze olan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü’nün destekleri ile modern ve bilimsel müzecilik prensipleri doğrultusunda kendini gelişmeye devam edecektir.”

15 ÜNİVERSİTENİN MÜZESİ VAR

Bu çalışmalar kapsamında daha etkili sergileme tekniklerinin kullanılarak, müzenin daha çok sanatseverle buluşması için halkımız daha kolay ulaşabileceği mekânların incelemesinin dikkatle sürdüğü vurgulanan açıklamada daha sonra şu bilgilere yer verildi: “Şuanda müze olarak kullandığımız binamız öğrenci kütüphanesiyle birlikte aynı binadadır. Bu nedenle de kütüphanede sıkışıklık meydana gelmektedir. Müzemizi belirleyeceğimiz daha uygun bir mekana taşımamız halinde, öğrencilerimizin kütüphaneden daha sağlıklı bir şekilde faydalanması sağlanacaktır.

Ayrıca, müzemiz daha uygun bir mekana taşındığında daha rahat bir şekilde buradaki eserlere ulaşılabilecek ve daha uygun sergi alanlarında daha çok insan tarafından gezilebilecektir. Böylelikle, bulacağımız uygun mekanda Gaziantep’in kent tarihini, kültürünü ve sosyal yaşamı hakkında bilgiler aktarılmaya devam edecektir.  Bu doğrultuda basında çıkan müzemizin kapatılacağına dair bilgiler yanlış olup, Türkiye’de sadece köklü ve büyük 15 üniversitenin kurum kimliği altında oluşturduğu müzelerden birine sahip olan Gaziantep Üniversitesi kültür misyonu olarak Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi’ni modern ve bilimsel müzecilik prensipleri doğrultusunda desteklemeye devam edecektir.

Yani iddia edildiği gibi müzenin kapatılması değil, müzemize daha çok kişinin ulaşmasına yönelik çalışmalar söz konusudur. Gaziantep Üniversitesi’ni yıpratmak için gözlerini karartıp bu tür iftiralar ve yalan haber üretenler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da amaçlarına ulaşamayacaklardır.”

 BÜLTEN