Hareketli bir sezon geçirdiklerini belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, “Bu sene sezon çok hareketli geçti. “Şimdi Gaziantep’e gelme zamanı”, “Uzaklarda arama”, “Gastronomi Festivali’nin çok büyük etkisi oldu. Özellikle Gastronomi festivalinin bu sezon bakırcılara çok etkisi oldu. ,

Gastronomi için Gaziantep’e gelen bütün misafirler çarşıyı gezdi. Eskiden Gaziantep geçiş güzergahıydı ancak yapılan tanıtım ve çalışmalarla  gelen turistler Gaziantep’i bir haftada ancak bitirebiliyorlar” dedi. Gaziantep’te gece turizmini de canlandırmak gerektiğini belirten Açık, “Gece turizmini canlandırmak gerekiyor. Turistleri gecede çarşıya çekmek lazım.  Turistleri gece otelden çıkarmak için geceleri çarşıda festivaller, çeşitli eğlenceler düzenlemek lazım. Gece Antep kalesi ve müzeleri açık tutmak lazım. Müşteri olduğunda esnaf zaten dükkanı kapatmaz” dedi.

HEDEF GECE TURİZMİNİ CANLANDIRMAK

Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olan Gaziantep’te bakırcılık sektöründe yüzler gülüyor. Hareketli bir sezon geçirdiklerini belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, “Bu sene sezon çok hareketli geçti. “Şimdi Gaziantep’e gelme zamanı”, “Uzaklarda arama”, “Gastronomi Festivali’nin çok büyük etkisi oldu. Özellikle Gastronomi festivalinin bakırcılara çok etkisi oldu.

Gastronomi için Gaziantep’e gelen bütün misafirler çarşıyı gezdi. Eskiden Gaziantep geçiş güzergahıydı ancak yapılan tanıtım ve çalışmalarla  gelen turistler Gaziantep’i bir haftada ancak bitirebiliyorlar” dedi. Gaziantep’te gece turizmini canlandırmak gerektiğini belirten Açık, “Gece turizmini canlandırmak gerekiyor. Turistleri gecede çarşıya çekmek lazım.  Turistleri gece otelden çıkarmak için geceleri çarşıda festivaller, çeşitli eğlenceler düzenlemek lazım. Gece Antep kalesi ve müzeleri açık tutmak lazım. Müşteri olduğunda esnaf zaten dükkanı kapatmaz” dedi.

GASTRONOMİ BAKIRCILARI CANLANDIRDI

İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle geçmişte ticari hayatta önemli bir yer tutan, günümüzde de onlarca esnafa ev sahipliği yapan tarihi Bakırcılar Çarşısında sezonun hareketli geçtiğini belirten Açık, sezonun hareketli geçmesinde tanıtımların çok etkisi olduğunu belirterek, “Bu sene sezon çok hareketli geçti. Gaziantep’e gelen turistlerin yüzde 90’nı bakırcılara uğruyor. Özellikle Gastronomi festivalinin bakırcılara çok etkisi oldu. Gastronomi için Gaziantep’e gelen bütün misafirler çarşıyı gezdi. Biz de fiyatları uygun tutmaya çalışıyor. Gelen turistler tekrar gelsin. Eskiden Gaziantep geçiş güzergahıydı ancak yapılan tanıtım ve çalışmalarla gelen turistler Gaziantep’i bir haftada ancak bitirebiliyorlar” dedi.

GELEN TURİSTLERİN İLK DURAĞI BAKIRCILAR ÇARŞISI OLUYOR

Gaziantep'in tarihi ve turistik yerlerini gezmek için her gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk durağının bakırcılar çarşısı olduğunu belirten Açık, “Gaziantep’e gelen her yerli ve yabancı turist bakırcılar çarşımızı geziyor.Biz de Bakırcılar Çarşısı’nda ahşap kaplamalı 8 sokak 280 dükkân ile taş döşenmiş sokaklarında yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyoruz. “Uzaklarda arama”, “Gastronomi Festivali” sayesinde Tarihi bakırcılar çarşı esnafımız bu sezonu iyi geçirdi” dedi.

GÜNLÜK BİN KİŞİYE ÇAY İKRAM EDİLİYOR

Gaziantep’e ve esnafa hizmet etmek için durmadan çalıştıklarını belirten Açık, “Biz Gaziantep’in bel kemiğiyiz. Önemli olan bakırcılar odası olarak Gaziantep’in kazanmasıdır. Bakırcılar odasında günlük bin kişiye çay ikram ediliyor. Yani günde bin kişiyi ağırlıyoruz. Her gelen misafire Gaziantep’i anlatıyoruz. Gücümüz yettiği kadar Gaziantep’e ve esnafa hizmet etmek için buradayız” ifadelerini kullandı.

HEDEF GECE TURİZMİNİ CANLANDIRMAK

Gaziantep’te yaşanan turizm canlılığının geceye de yayılması gerektiğini belirten Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, “Gece turizmini canlandırmak gerekiyor. Turistleri gecede çarşıya çekmek lazım.  Turistler gece sokağa çıktığında esnaf zaten dükkanı kapatmaz. Turistleri gece otelden çıkarmak için geceleri çarşıda festivaller, çeşitli eğlenceler düzenlemek lazım. Gece Antep kalesi ve müzeleri açık tutmak lazım. Bunlar açık olduğunda esnaf zaten dükkanı kapatmaz. Gündüz gezen kalabalığı geceye de yaymamız lazım ve turizmden gece de faydalanmamız gerekiyor” dedi. Gaziantep’te 12 aylık turizm potansiyelinin olduğunu belirten Açık, “Gaziantep’i iyice tanıtırsak Gaziantep’te 12 aylık turizm potansiyelimiz var. Gaziantep’te sadece yazın değil 4 mevsim gezilebilecek onlarca tarihi yer var. El birliğiyle çalışarak turizm sektörünü 12 aya yaymamız gerekiyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ OKUYOR İŞ BULAMIYOR, BİZLER ÇIRAK BULAMIYORUZ

Sektörde ara eleman sıkıntısının devam ettiğini belirten Açık, “Bütün sektörlerde çıkar sıkıntısı var. Çocuklarımız okuyor iş bulamıyor, bizler çırak bulamıyoruz. Çırağı olmayanın ustası olmaz diyoruz yıllarca. Onun için meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezlerinin odalarla el ele vermesi lazım. İlköğretimden çocukları yönlendirmek lazım. Çocuk ilkokulu bitirdiğinde çırak olur, liseyi bitirdiğinde kalfa olur, 2 yıllık ön lisans ile usta olur.” dedi

MAL SATMA SIKINTIMIZ YOK, MAL ÜRETME SIKINTIMIZ VAR

“Bizim mal satma sıkıntımız yok, mal üretme sıkıntımız var” diyen açık, “Bizim mal satma sıkıntımız yok, mal üretme sıkıntımız var. Yaptığımız ürünlerin yüzde 90’nı yurt içi ve yurt dışına satıyoruz. Bütün devlet liderlerin odalarının başköşesinde ürettiğimiz ürünlerimiz yer alıyor” dedi.

11 YILDIR TÜRKİYE'DE BAKIR İŞLEMECİSİ KADINLAR YETİŞTİRİYORUZ

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası ve İŞKUR iş birliğiyle 11 yıldır yürütülen program kapsamında kadınlara bakır ve sedef kursu veriliyor. Kurslarda eğitim gören kadınlar, bakır ve sedef hediyelik eşyaları işleyerek sanat eserine dönüştürüyor. 11 yıldır oda bünyesinde açılan kurslarda kadın bakırcı yetiştirdiklerini belirten Gaziantep Açık,  “İŞKUR ile birlikte 11 yıldır Türkiye'de bakır işlemecisi kadınlarımızı yetiştiriyoruz.

2008 yılında kursa başladığımızda 10 tane kadın müracaatımız vardı. Bu esnada bazı esnafımızdan ‘kadından bakırcı mı olur?' şeklinde tepki aldık. Şimdi bu tepki tam tersine döndü. Esnafımız artık eşlerini de gönderiyor. Bakırcılık 8 bölümden oluştuğu için biz kurs gören kadınlarımızı daha çok nakış bölümünde değerlendiriyoruz” dedi.

KURSİYERDEN YÜZDE 90’NI KADINLARDAN OLUŞUYOR

100 kursiyerin yer aldığımeslek edinme kursunda kursiyerlerden yüzde 90’nın kadınlardan oluştuğunu belirten Açık, “Bu projeyi 2008 yılından beri uyguluyoruz.Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası ile İŞKUR işbirliğiyle açılan meslek edinme kurslarında, kursiyerlerin yüzde 90’nın kadın kadınlardan oluşuyor. Şuanda açacağımız  yeni 100 kişilik kurs için 800 civarında müracaat yapılmış durumda.Bakırcılar Odası olarak her zaman meslek edindirme projesi yapıyoruz. Amacımız kalifiyeli eleman yetiştirmek, nakışçı yetiştirmek, bayan eleman yetiştirmek ve esnafın eleman sıkıntısını çözmektir” dedi.

KURSU UYGULAYAN TEK ODA GAZİANTEP BAKIRCILAR ODASIDIR

İŞKUR işbirliğiyle açtıkları meslek edinme kurslarının yaz kış devam ettiğini belirten Açık, “Kurslarımız yaz-kış devam ediyor. Bu kursu uygulayan tek oda Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odasıdır. Bu meslek kurslarına çok önem vermek lazım. Bu kursların çoğalması lazım. Çünkü bu kursların amacı; kalifiye eleman yetiştirmektir” dedi.

HEM MESLEK ÖĞRENİYORLAR HEM DE EVLERİNE KATKIDA BULUNUYORLAR

Kursiyerlerin bu proje ile hem meslek öğrendiklerini hem de evlerine katkıda bulunduklarını belirten Açık, “Bizim görevimiz bu kurslarla kursiyerleri yetiştirip esnafa dağıtmak, esnafın işini yapmaktır. Kursiyerlerimiz mesleği öğrenip esnafın yanında çalışmaya başladığı zaman hem ekonomi canlanıyor hem kursiyerlerimiz evlerine katkıda bulunuyor hem de meslek öğreniyorlar. Zanaatkar yetiştirmek çok zordur. Herkes zanaatkar olamaz. Burada kursiyerlerimize çekiç tutmayı, kalem tutmayı öğretiyoruz ama geliştirme kursiyerin kendisine aittir. Bu yetenek işidir. Bu mesleği sevmek gerekiyor. Kursiyer ne kadar kendini verirse o kadar başarılı oluyor” dedi.

FARKLI İLLERDE BAKIRCILIK EĞİTİMİ VERİYORUZ

2008 yılından bu yana İŞKUR işbirliğiyle meslek edinme kursları düzenlediklerini belirten Açık, Meslek edindirme projesini sadece Gaziantep’te değil farklı illerde de uyguladıklarını belirterek, “Türkiye’de başarılı oluyoruz. Yalnızca Gaziantep’te değil, Artvin Murgul’da, Elâzığ Palu’da, Halfeti’de de eğitim veriyoruz. Oralarda hocalar gönderiyoruz. Biz oralara hocalar göndererek hem zanaat öğretiyoruz hem de bu mesleği Türkiye ve dünyaya tanıtıyoruz. Amacımız bakırcılığı Türkiye’nin her tarafına dağıtmak. Hem bakırcılığın tanıtımını yapıyoruz, hem sektörelbazda eleman kazandırmış oluruz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR VE İŞKUR’A ÇOK EDİYORUZ

“Yerel yönetimleriyle, esnafıyla, basınıyla ele verip bakırcılığı önemli bir noktaya getirdik. Bakırcılar odasının tanıtılmasında en büyük desteği veren Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR’dur. Büyükşehir Belediyesi ve İŞKUR’a çok ediyoruz” diye konuştu.

BAKIRCILIK MESLEĞİNE HEP BERABER SAHİP ÇIKALIM

Bakırcılar Çarşısı'nda 400 yıldan beri çekiç sesinin hiç durmadığını söyleyen Açık,  “Bakırcılığa sadece meslek olarak bakmayalım. Tarihimizi canlandırıyoruz, kültürümüzü canlandırıyoruz. Bunlara önem vermek lazım. Bu mesleği çok iyi tanıtmamız gerekiyor. Bu bizim kültürümüz, tarihimiz. Bakırcılık insanlık tarihine yansıyan bir meslek. Bu mesleğe hep beraber sahip çıkalım” dedi.

DEVLET ESNAFIN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRMELİ

Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatı canlandırmalarına rağmen hala yüzde 18 KDV ile uğraştıklarını belirten Açık, “Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatı canlandırıyoruz ama hala yüzde 18 KDV ile uğraşıyoruz. Yüzde 18 KDV esnafın üstünde büyük bir yük. Bizim meslek dalı dünyanın her yerinde vergi ve KDV’den muaf. Bunu sürekli dile getiriyoruz. Bunların düşmesi lazım. Yüzde 18 KDV, yüzde 2 komisyon olmak üzere karın yüzde 20’sı gidiyor. Esnaf zaten yüzde 10 ile mal satıyor. Turizmde yüzde 8 KDV, bakırcılıkta yüzde 18 KDV. Bakırcılık turizmin bel kemiği. KDV’nin kaldırılmasını için uğraşıyoruz. Devlet esnafın taleplerini yerine getirmeli” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR