GASMEK’in kentte 16 adet merkezde hizmet vermeye devam ettiğini belirten Aksoy, “GASMEK Gaziantep’te şehrin insanlarına dokunuyor. GASMEK,  Gaziantep’in bugün ihtiyaç duyduğu insanları yetiştiriyor ve Gaziantep’in geleceğini kurguluyor” dedi. GASMEK’in başarısının her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Aksoy, “Üç yılın sonunda her yıl katlanarak başarımız artıyor. Hedefimiz hem Gaziantep’e hem de kendisine katma değer sağlayacak bireyler yetiştirmek” dedi.

GASMEK’TE YILDA 60 BİNE YAKIN KİŞİ MESLEKİ EĞİTİM ALIYOR

GASMEK’in (Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları) önemine vurgu yapan Aksoy, “GASMEK Gaziantep’te şehrin insanlarına dokunuyor. GASMEK’te yılda 60 bine yakın kişi 29 branş ve 313 alanda mesleki eğitim alıyor. Dershanelere ve etüt eğitim merkezlerine gidemeyen yoksul ailelerin çocukları mahallelerinde açılan GASMEK kurslarına giderek sınavlara hazırlanıyor. GASMEK,  Gaziantep’in bugün ihtiyaç duyduğu insanları yetiştiriyor ve Gaziantep’in geleceğini kurguluyor” dedi.

ŞAHİN EĞİTİME CİDDİ ANLAMDA ÖNEM VERİYOR

GASMEK’in kuruluş aşamasından bahseden Aksoy, “Üç yıla yakın Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığını yürütüyorum. Bu nedenle GASMEK bize bağlı. GASMEK, daha önce bildiğiniz üzere GAMEK adı altında çalışma yürütüyordu. Fakat konsept olarak çok farklıydı. Şunu belirtmek isterim; Sayın Bakanımız (Fatma Şahin) özelikle eğitime ciddi anlamda önem veriyor. Belediye olarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, dezavantajlı vatandaşlarımıza eğitim konusunda destek olmak için gerekli olan tüm talimatları verdi. Biz de bu işten sorumlu kurum olarak araştırmalara başladık. Amacımız, örnekleri inceleyerek Gaziantep için en uygun modeli bulmaktı. İstanbul’da İSMEK, Bursa’da BUSMEK örneklerini gördük. Bu örneklerden hareket ederek kentimizde GASMEK kuruldu” dedi.

GASMEK GAZİANTEP’İN GELECEĞİNİ KURGULUYOR

GASMEK, Gaziantep’in ihtiyaç duyduğu insanları yetiştirdiğini ve Gaziantep’in geleceğini kurguladığını belirten Aksoy, “GASMEK, Gaziantep’in bugün ihtiyaç duyduğu insanları yetiştiriyor ve Gaziantep’in geleceğini kurguluyor. Aslında yaptığımız budur. Kentimizin değişim ve dönüşümüne nitelikli insan kaynağını hazırlıyoruz. Bunu iki şekilde gerçekleştiriyoruz. Birincisi, etüt eğitim merkezlerimizle, ikincisi de mesleki eğitim kurslarımızla. Etüt eğitim merkezleri ile geleceğimiz olan çocukları yarına ve şehrimize hazırlıyoruz. Mesleki eğitim kurslarımızla da sanayi ve üretim kenti olan Gaziantep’e nitelikli eleman yetiştiriyoruz” dedi.

GASMEK 16 ADET MERKEZDE HİZMET VERİYOR

GASMEK’in kentte 16 adet merkezde hizmet vermeye devam ettiğini belirten Aksoy, “İki tür eğitimimiz var. Mesleki eğitim ve etüt eğitimi. Biliyorsunuz, Gaziantep’te çok sayıda etüt eğitim merkezi var ama çoğu aile çocuklarını buralara gönderebilecek maddi güce sahip değil. Özellikle arka mahallelerde, kırsal bölgelerde maddi durumu iyi olmayan aileler çocuklarına gerekli eğitim desteğini sağlayamıyor. Bu bölgelerde çok zeki, çok çalışkan olan çocuklar bu destekten yoksun olduğunda başarısız oluyor. Biz kurum olarak Bakan Hanım’ın talimatı ve desteği ile bu çocuklara bir gelecek hazırlamak için etüt eğitim merkezleri açmaya karar verdik. Bu düşünce ile yola çıktık. Bugün her mahallemizde bu merkezlerimiz hemen hemen mevcut. Şu an Gaziantep merkezde 16 adet merkezimiz hizmet veriyor. Taşradaki ilçelerde de birer tane var. Ayrıca Altınüzüm ve Boğaziçi beldelerinde de açtık. Buradaki merkezlerimizde kadınlarımıza meslek eğitim kursları veriyor ve  gençlerimizi eğitim kursları ile destekliyoruz. Diğer yandan  mahallelerdeki kadınlarımız meslek eğitimi için buralara gelip hem kaybolmaya yüz tutmuş sanatları, meslekleri öğreniyor hem de kişisel gelişimleriyle ilgili kurslara katılıyorlar. Ayrıca biliyorsunuz, Gaziantep’imiz artık bir gastronomi şehri. Bu anlamda şu an sertifikalı aşçı çırağı yetiştiriyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yaptık. Verdiğimiz sertifikalar tamamen MEB onaylı oluyor. Burada eğitim alanlar hem kişisel gelişimlerini sağlamak hem de üretip satarak ekonomimize de ciddi anlamda katkı sağlamaya başladılar” diye konuştu.

2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM DÖNEMİNDE 65 BİN 128 KURSİYER  EĞİTİM ALDI

2017-2018 eğitim öğretim döneminde 65 bin 128 kursiyerin eğitim aldığını belirten Aksoy, “Eğitimlerimiz Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinin 5. maddesinde belirtilen ilkelerle yapılıyor. Yılda üç dönemlik kurslarımız oluyor. Sadece 2017-2018 eğitim öğretim dönemi kursiyer sayımız 65 bin 128 kişi oldu. Bu çok muazzam bir rakam. Hemşehrilerimiz gerek etüt eğitim merkezlerinden gerekse meslek eğitim kurslarımıza çok ilgi gösteriyor” dedi.

İNGİLİZCE KURSLARIMIZI ARTIRDIK

GASMEK’te meslek kurslarının daha çok ilgi gördüğünü belirten Aksoy, “Etüt merkezlerimizde 7-8 bin civarında çocuğumuz eğitim görüyor. Meslek eğitim kurslarında ise 9-10 bin civarında. Yani meslek eğitimi daha fazla rağbet görüyor. Biz şu anda 29 alanda ve 313 branşta kurs veriyoruz. Yani ana başlık olarak 29 alan ama alt başlık olarak 313 alan. Mesela Türk-İslam sanatları adı altında 7-8 farklı branş var. Yine müzik alanında keman, piyano gibi bir çok çeşit var. Bu eğitimlerimizin tamamının ücretsiz olduğunu da belirtmek isterim. Özellikle kadınlar bazında baktığımız zaman en çok mefruşat kısmına rağbet oluyor. Bu tabi özellikle mahalleden mahalleye göre de değişiyor. Örneğin, A mahallesinde mefruşata ilgi fazlayken B mahallesi mozaiğe, heykeltraşa daha fazla ilgi gösteriliyor. Başka mahalleye baktığımızda tezhipte daha fazla rağbet oluyor, bazı yerlerdeyse yabancı dile özellikle İngilizce’ye ilgi fazla. Bunu göz önüne alarak İngilizce kurslarımızı artırdık. Ayrıca iki merkezimizde, Karataş ve Mehmet Akif’te Rusça dersleri de veriliyor. Çince‘ye de rağbet var. Bir dönem Çince açtık ancak öğretmen bulmakta sıkıntı çektik. Şu an İngilizce’de bizim kendi hocalarımız var ve gerçekten 6 ay gelen kişi pratiği öğrenip rahatlıkla kendini ifade edebilecek seviyeye geliyor” ifadelerini kullandı.

BAŞARIMIZ HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

GASMEK’in başarısının her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Aksoy, “Bizim özellikle meslek kurslarımızın temel amacı, meslek edindirme yani iş bulma imkanın sağlama ve buna katkı sağlamak. Sonuçta kişi kendini geliştirdiği zaman piyasada iş bulma imkanı daha fazla oluyor. Verdiğimiz kurslarla kendi işini kuran çok sayıda kişi oldu. Kuaförlük kursu alıp işyeri açan, halıcılık eğitimi alıp halı dokuma sektöründe çalışan çok kişi var. Hatta tekstil atölyelerinden bize gelip eğitimi alan kişileri işe alacağını söyleyen kişiler bile var. Ama benim çok keyif aldığım ve daha uzun vadeli baktığım etüt kısmıdır. Bu beni heyecanlandırıyor. Bir eğitimci olarak meslek eğitim kursları, istihdam, tabi bunlar da çok önemli şeyler ama beni heyecanlandıran etüt kısmıdır. Çünkü bizim şu an Elhamdülillah üç yılın sonunda her yıl katlanarak başarımız artıyor. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında YKS sınavına girip tıp fakültesi kazanacağına inandığımız 20 öğrencimiz var. Beni en çok heyecanlandıran eğitim kurslarıyla hayatına dokunduğumuz bu çocuklar” dedi.

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME ORANIMIZ YÜZDE 80’NİN ÜSTÜNDE

GASMEK’in Üniversite yerleştirme oranının yüzde 80’ni geçtiğini belirten Aksoy, “Üniversite yerleştirme oranımız yüzde 80’ni geçiyor. Fakat her sene tıp kazanan öğrenci sayımız 4-5 kişi de kalıyordu. Bu yıl biraz daha destekleyerek biraz daha öğretmenlerimizin fedakârlığı sonucunda şu an sadece tıpta 20’ye yakın öğlencimizden beklentimiz var. Ayrıca 20 den fazla hukuk, 70-80 tane mühendislik ve 100’e yakın öğretmenlik bekliyoruz. Sınav sonuçlarından sonra en yüksek alan öğrencilerimizi Bakan hanım evlerinde ziyaret ediyor. Geçen yıl babası inşaat işçisi olan bir öğrencimiz vardı. Babasının onu kursa göndermesi imkansızdı. Bu çocuk bizim GASMEK’teki kurslarımızdan faydalandı. Kendisi şimdi ÇAPA Tıp Fakültesi’nde okuyor ve Türkiye’de ilk 2000 kişi arasına girdi. Bu başarı, çocuğun gayreti, GASMEK’in başarısı ve öğretmenlerimizin çabasının sonucudur. Söylemeden  de geçmeyeyim, etüt eğitim merkezlerimizde kurslar ücretsiz olduğu gibi ücretsiz kaynaklar da sunuyoruz” dedi.

HEDEFİMİZ GAZİANTEP’E KATMA DEĞER SAĞLAYACAK BİREYLER YETİŞTİRMEK

GASMEK’in geleceğe dönük hedeflerine de değinen Aksoy, “Etüt eğitim merkezlerimizde hedefimiz  çocuklarımızın mevcut eğitimine daha fazla katkı sağlamak. Ailelerin kendi olanakları ile yapamadıklarını sosyal belediyecilik anlayışıyla biz tamamlayacağız. Diğer yandan meslek eğitim kurslarımızda da hemşehrilerimizin kişisel gelişimlerini artırmayı hedefliyoruz. Bir sanayi şehri olarak bu şehre kalifiye eleman yetiştirmek anlamında çabamız var. Burada amacımız sanayiye ara eleman yetiştirmek. Yani hedefimiz hem Gaziantep’e hem de kendisine katma değer sağlayacak bireyler yetiştirmek” diye konuştu. AHMET ASLAN