Yeni mezun eczacıların en büyük probleminin işsizlik olduğunu kaydeden Saydan, eczane sahiplerinin de borç batağında olduğunu ifade etti. İşsiz eczacıların sayısının artığına dikkat çeken Saydan, “Türkiye’de 25 bin eczane ve KKTC dahil 58 eczacılık fakültesi bulunuyor. Öğrenim gören 10 bin öğrenci var ve her yıl 2 bin mezun veriliyor. Dolayısıyla işsiz eczacı sayısı da artıyor” dedi. Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayılarının çok fazla olduğunu belirten Saydan, Eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması gerektiğini belirterek, “Mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalıdır” dedi.

ECZACILIK FAKÜLTELERİNİN KONTENJANLARI AZALTILMALI

Eczacıların sorunlarına dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Türkiye’de eczacılık mesleğinin yapılamaz hale geldiğini belirtti. Yeni mezun eczacıların en büyük probleminin işsizlik olduğunu kaydeden Saydan, eczane sahiplerinin de borç batağında olduğunu ifade etti. Sağlıkta dönüşüm programının faturasının eczacılara kesildiğini söyleyen Saydan, “İlaçtaki euro kurunun gerçek kurun yarısından az olması, SGK'nın sorumluluktan kaçarak bu sorumlulukları eczacıların üstüne yüklemesi, özellikle nöbetlerde yaşanan şiddet olayları, eğitim görevlisi bile olmayan çok sayıda fakülte açılması gibi birçok faktör eczacılık mesleğini yapılamaz hale getirmektedir” dedi. İşsiz eczacıların sayısının artığına dikkat çeken Saydan, “Türkiye’de 25 bin eczane ve KKTC dahil 58 eczacılık fakültesi bulunuyor. Öğrenim gören 10 bin öğrenci var ve her yıl 2 bin mezun veriliyor. Dolayısıyla işsiz eczacı sayısı da artıyor” dedi. Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayılarının çok fazla olduğunu belirten Saydan, Eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması gerektiğini belirterek, “Mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalıdır” dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ FATURASI ECZACILARA KESİLİYOR

İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan eczacılılığın, Türkiye'de olduğu gibi dünyada da önemli meslek gruplarından biri olduğunu söyleyen Saydan, eczacılığın, her şeyden önce insan sağlığını ve dolayısıyla toplum sağlığını merkeze alan bir meslek olduğunun altını çizerek, “Sağlıkta dönüşüm programının faturasının eczacılara kesilmesi, ilaçtaki euro kurunun gerçek kurun yarısından az olması, SGK'nın sorumluluktan kaçarak bu sorumlulukları eczacıların üstüne yüklemesi, özellikle nöbetlerde yaşanan şiddet olayları, eğitim görevlisi bile olmayan çok sayıda fakülte açılması gibi birçok faktör eczacılık mesleğini yapılamaz hale getirmektedir" dedi.

İŞSİZ ECZACI SAYISI ARTIYOR

İşsiz eczacıların sayısının artığına dikkat çeken Saydan, “Türkiye’de 25 bin eczane ve KKTC dahil 58 eczacılık fakültesi bulunuyor. Öğrenim gören 10 bin öğrenci var ve her yıl 2 bin mezun veriliyor. Dolayısıyla işsiz eczacı sayısı da artıyor. Önümüzdeki dönem yeni mezun olacak genç eczacılar için iş bulma açısından ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacak. Eczaneler ise iflasın eşiğinde. Bankalara, depolara borçlu oldukları için eczanelerini kapatmak isteseler dahi borçları nedeniyle kapatamıyorlar. Yetkililerden, eczacılara sahip çıkarak, hak ettikleri itibarı sağlayacak uygulamaları hayata geçirmelerini bekliyoruz”

MEZUN ÇOK AMA İŞ YOK

Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayılarının çok fazla olduğunu belirten Saydan, “Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayıları çok fazla. Mezun olan eczacıların çoğu mevcut yasanın 3 bin 500 kişiye bir eczane açılmasını önerdiği için eczane açamıyor ve ülkemizde yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle de kamuda da iş bulamıyor. Önümüzdeki dönem yeni mezun olacak genç eczacılar için iş bulma açısından ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacak. Zira mezun olanların nerede istihdam edileceği düşünülmeden, planlanmadan açılan üniversiteler gençlerimize bir gelecek sunan kurumlar olmak yerine maalesef işsizliği öteleyen bir yapı halini almış durumdalar” şeklinde konuştu.

ECZACILIK FAKÜLTELERİ KONTENJANLARINDAKİ SAYILAR AZALTILMLI

Eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması gerektiğini belirten Saydan, “TEİS olarak beklentilerimiz; Öğrencisi olmayan fakat açılmış olan eczacılık fakültelerinin standartları belli kriterlere ulaşmadan öğrenci alımına müsaade edilmemesi, öğrenci almaya müsait fakültelerin taban puanlarının yükseltilmesinin sağlanmasıdır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla “eczacı” olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalıdır.” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR