Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda 62 gündem maddesi görüşüldü. Meclis toplantısında toplu taşıma araçları olan otobüs, tramvay ile özel halk otobüslerinin artan maliyete karşı belediye tarafından desteklenmesi görüşüldü. CHP Grup Başkanvekili Mehmet Sucu, dolmuş ve özel halk otobüsleri esnafını zor durumda olduğunu belirterek, dolmuş ve özel halk otobüslerinin desteklenmesini istedi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak ise, “Biz toplu taşıma yapan esnafımızla sürekli irtibat halindeyiz. Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ile geçen haftalarda görüşmeler yaptık. Girdi artışlarını vatandaşımıza yansıtmadan çözebilmek için çok büyük fedakarlık yapıyoruz. Bu konuda meclise gündem maddesi getirildi. Bu madde komisyondan geçer, esnafımız ile de uzlaşı sağlarsak, gelir desteği sağlayacağız” dedi.

OTOBÜS, TRAMVAY İLE ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ DESTEKLENECEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı birinci birleşim toplantısı dün gerçekleşti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda 62 gündem maddesi görüşüldü. Meclis toplantısında toplu taşıma araçları olan otobüs, tramvay ile özel halk otobüslerinin artan maliyete karşı belediye tarafından desteklenmesi tartışıldı.  CHP Grup Başkanvekili Mehmet Sucu, dolmuş ve özel halk otobüsleri esnafını zor durumda olduğunu belirterek, dolmuş ve özel halk otobüslerinin desteklenmesini istedi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak ise, “Biz toplu taşıma yapan esnafımızla sürekli irtibat halindeyiz. Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ile geçen haftalarda görüşmeler yaptık. Girdi artışlarını vatandaşımıza yansıtmadan çözebilmek için çok büyük fedakarlık yapıyoruz. Bu konuda meclise gündem maddesi getirildi. Bu madde komisyondan geçer, esnafımız ile de uzlaşı sağlarsak, gelir desteği sağlayacağız” dedi.

ESNAFIN DİRENECEK HALİ KALMADI

Mecliste görüşülen toplu taşıma araçlarının desteklenmesi için görüşülen maddeye ilişkin konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Mehmet Sucu, “Dolmuşçular ve özel halk otobüsleri konusunda daha önce çalışma yaptıklarını kaydeden Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Mehmet Sucu, “Hem dolmuşçular hem de özel halk otobüsü esnafı birinci sınıf deftere tabii ve maliye mükellefleridir. Dertli ve perişan olduklarını odalarını ziyaret ettiğimde gördüm ve bir esnaf çocuğu olarak üzüldüm. 2017 tarihinde o günün şartlarına göre tarifelerinin güncellendiğini, mazotun 4,62 kuruş olduğunu, şimdi ise yüzde 50 zamla 6,67 kuruşa yükseldiğini söylediler. Ekonomide kötü gidişattan dolayı yedek parçaya yüzde 100, lastiğe yüzde 40 zam geldiğini söylediler. Ayrıca belediyemiz bu araçlarında 10 yılda  bir yenilenmesi gerektiğini söylediler. Zaten 2013 yılında mal sahipleri 90-250 bin arasında araba aldılar, ancak bu borcu ödeyemiyorlar.  Bunun üzerine belediyeye yıllık 2 bin 600 lira vergi veriyorlar. Bu ağır şartlar altında bu esnafın direnecek hali kalmadı. Şu anda 14 özel halk otobüsü zarar ettiğinden hattan çekildi. Kahramanmaraş’ta ki dolmuş ve halk otobüslerinde ulaşıma destek amaçlı ayda 2 bin lira, Kocaeli Belediyesi öğrenci başına 40 kuruş destek veriyor. Bu ekonomik krizin halkı vurduğu bu ortamda esnaf zam istemiyor, kamu hizmeti olarak ulaşıma destek vereceklerini ifade ediyorlar, ama Büyükşehir Belediyesi’nde yardım etsin istiyorlar. Fedakarlığı bu esnaftan beklemek doğru olmaz. Halkın daha iyi koşullarda taşınması için bu esnafa katkılarımızı sunmalıyız” dedi.

GİRDİ ARTIŞLARINI VATANDAŞIMIZA YANSITMAMAK İÇİN BÜYÜK FEDAKARLIK YAPIYORUZ

CHP’li Sucu’ya cevap veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak ise, “Biz toplu taşıma yapan esnafımızla sürekli irtibat halindeyiz. Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ile geçen haftalarda görüşmeler yaptık. Girdi artışlarını vatandaşımıza yansıtmadan çözebilmek için çok büyük fedakarlık yapıyoruz. Bu konuda meclise gündem maddesi getirildi. Bu madde komisyondan geçer, esnafımız ile de uzlaşı sağlarsak, gelir desteği sağlayacağız. Sizin önerdiğiniz önergenin bizimkinin aynısı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

CHP’NİN ÖNERGESİ OY ÇOKLUĞUYLA RED EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından CHP’nin toplu taşıma araçlarının desteklenmesi için meclise verdiği önerge, mecliste yapılan oylama ile oy çokluğuyla red edildi.

İKİNCİ OTURUM 29 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ YAPILACAK

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı ikinci birleşim toplantısı ise 29 Kasım 2018 Perşembe günü saat 15.00’da toplanacak.

GASKİ 2018 YILI 2. OLAĞAN TOPLANTISININ 1. BİRLEŞİMİ TOPLANTISI YAPILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı birinci birleşim toplantısının ardından GASKİ Genel Kurulu 2018 yılı 2. Olağan Toplantısının 1. Birleşimi toplantısı da yapıldı. Yapılan GASKİ Genel Kurulu 2018 yılı 2. Olağan Toplantısının 1. Birleşimi toplantısında 5 madde görüşüldü.

BAHRİ UÇAR