Önemli projelerle yola çıktığını belirten Kanevetçi, kentsel dönüşümde özel sektörün mutlaka yer alması gerektiğini, her kesimin konut sahibi olabilmesi için de Hasılat Paylaşımı modelinin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Kanevetçi, inşaat şirketlerinin altyapıdan kaynaklı sorunlarının hızla giderilmesi adına AYKOME’de çözümün bir parçası olmayı sürdüreceklerini de açıkladı.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduğu 1992 yılından bu yana inşaat sektörünün içerisinde faaliyet gösteren Bora Kanevetçi, yaklaşık 30 yıldır yap-sat, taahhüt işleri, sanayi yapıları başta olmak üzere pek çok önemli projede imzasının bulunduğunu hatırlattı. Sektörün içinden bir isim olarak, mesleğin sorunlarına vakıf olduğunu ifade eden Kanevetçi, ekip çalışmasının daima başarıyı getireceğine inandığını belirterek “Sorunları çok iyi bilen ekip arkadaşlarımızla çıktığımız bu yolda, inşaat sektörünün problemlerine çözüm üretmeye talibiz” dedi.

“İnşaat sektörü, ekonomi ve istihdamın lokomotif gücüdür”

GAİMDER’in önemli ölçüde kurumsal bir yapıya büründüğünü belirten Kanevetçi, kendilerinin bunu daha ileriye nasıl taşıyabilecekleri konusunda hedefler koyduklarını söyledi. Müteahhitliğin kolay bir meslek olmadığını belirten Kanevetçi, 300’e yakın alt kademesi ile en küçük bir inşaat projesinde bile yüzlerce insanın istihdam edildiğine dikkat çekti. İnşaat sektörünün riskli meslek grupları arasında yer aldığını, dolayısıyla bu sektörde çalışmanın sabır, özveri ve meşakkat gerektiğini ifade eden Kanevetçi, bu koşulları sağlamak için büyük bir sabır ve organizasyon kabiliyeti gerektiğini vurguladı. Kanevetçi“ Riskleri de göze alındığında müteahhitliği meslek edinmiş meslektaşlarımızın en zor günlerde bile ekonominin ve istihdamın lokomotif gücü olarak devam ettiği görülecektir. Dolayısıyla, müteahhitlerin takdire şayan bir şekilde her zaman için desteklenmesi önem arz etmektedir” dedi.

“Özel sektör, kentsel dönüşümde mutlaka yer almalı”

GAİMDER’in üyesi olduğu AYKOME’nin bu kent için çok önemli olduğunu belirten Bora Kanevetci aynı uyum ile gelecek süreçte de çözümün bir parçası olmaya devam edeceklerini söyledi.

Ülkemizin içerisinde bulunduğu deprem kuşağı dikkate alındığında çok süratli bir şekilde kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen Kanevetçi, önceliğin yerinde kentsel dönüşüm olması gerektiğini, böylece insanları aidiyet hissettikleri alanlarda daha iyi koşullarda yaşayabilecek alanlar yaratmanın mümkün olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün özel sektör eliyle yapılması halinde daha hızlı dönüşüm sağlanarak yol alınabileceğini ifade eden Kanevetçi, her kesimin konut sahibi olabilmesi ve herkesin kazançlı çıkabilmesi adına Hasılat Paylaşımı modelinin de mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

“Yasa ve yönetmeliklerin hazırlanmasında katkı sağladım”

Mevcut yönetimde Genel Sekreter olması dolayısıyla birçok önemli çalışmanın içerisinde aktif olarak rol aldığını da hatırlatan Bora Kanevetçi, Gaziantep İmar Yönetmeliği’nin hazırlanmasında aylar boyunca çalıştıklarını söyledi. Yasada halen eksikliklerin olduğunu da ifade eden Kanevetçi, seçilmeleri halinde, zaman içerisinde görülen eksikliklerin giderilmesi adına çözüm arayışı içerisinde olacaklarını da belirtti. Kanevetçi, özellikle binaların zemin katlarının emsal ve yüzde otuz hesabına dahil edilmeden sosyal ve ortak yaşam mekanları olarak düzenlenebilmesi için çalışma yapacaklarını açıkladı. Kanevetçi, yine görev süresi içerisinde yayımlanmış olan müteahhitlerin sınıflandırmasına yönelik yönetmelikle ilgili yetki belgelerinde ve sınıflandırmada yaşanan aksaklıklarla ilgili de hazırladığı taslağın, sektörü temsil eden STK’lar aracılığıyla Bakanlığa ulaştırıldığını ve bunların büyük kısmının hayata geçirilmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti. Kanevetçi, son yayımlanan yönetmelikteki sınıflamalarla ilgili konulan ara grupların fikrini kendisinin raporla haline getirdiğini, aynı zamanda kat karşılığı işlerde yetki belgesi verilirken yapılan eksiltilen yüzde 40’lık bölümü uzun uğraşlar sonucunda yüzde 25’e düşürtmeyi başardıklarını ifade etti.

“Derneğe emek veren herkese teşekkür ediyorum”

Mevcut Başkan ve yönetimin yanı sıra Derneğin kuruluşundan bugüne kadar emek veren herkese yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür eden Bora Kanevetçi, derneğin kurumsal yapısını güçlendirerek, çıtayı daha da yukarılara çıkartmak adına ekip ruhu içerisinde bir icraat dönemi sergileyeceklerini ifade etti.

Kanevetçi, koşulların el vermesi halinde Mart ayında yapılması beklenen, ama pandemi koşullarına göre tarihi değişkenlik gösterebilecek genel kurulun, öncelikle sağlık ve hijyen koşullarına uygun olarak, hiç kimsenin sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde yapılmasını dileyerek, sektör adına bol kazanımların sağlanacağı bir icraat dönemi olması temennisinde bulundu.

Bora Kanevetçi, sözlerinin sonunda, GAİMDER genel kurulunda aday olacak her meslektaşın kendisi için büyük değer taşıdığını vurgulayarak, asıl olanın ülkeye, kente ve mesleğe hizmet etmek olduğunu ifade etti ve genel kurulun inşaat sektörü ve şehrimize hayırlı olması temennisinde bulundu.