Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türk-İş ve TİSK arasında gerçekleşecek. Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş heyetinde bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alacak. 6 Aralık'ta yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ilişkin açıklama yapan Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, “Komisyonda işçi tarafını Türk-İş temsil edecek. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak asgari ücretle çalışan bir işçi de komisyona katılacak. Komisyonda işçi kardeşimiz asgari ücret ile bir ay nasıl geçindiğini üyelere anlatacak” dedi. Doğrudan 7 milyon kişiyi ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonunda enflasyon oranındaki artış ve refah payının gözetilmesi gerektiğini belirten Sarıca, 2019 yılında asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini belirtti. Sarıca, Asgari ücretin zamana yayılmadan biran önce sonuçlandırılması gerektiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 6 ARALIK'TA TOPLANACAK

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 6 Aralık'ta yapacak. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde başlayacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş heyetinde bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET BİN 603 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU’NA İLK DEFA BİR İŞÇİ KATILACAK

2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık'ta yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ilişkin açıklama yapan Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 6 Aralık'ta yapacak. Komisyonda asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirleyecek. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) işçi tarafını temsil edecek. Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın talebi doğrultusunda asgari ücretle çalışan bir işçi de komisyona katılacak. Komisyonda işçi kardeşimiz asgari ücret ile bir ay nasıl geçindiğini üyelere anlatacak. Komisyona asgari ücret ile çalışan bir işçinin katılmasını çok olumlu karşılıyoruz ve destekliyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN TL ÜZERİNDEN GÖRÜŞÜLMESİ GEREKİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretin 2 bin TL üzerinden değerlendirilmesi talep ettiklerini belirten Sarıca, “Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay eylül ayında ekonomide yaşanan dalgalanmalardan dolayı asgari ücretin eylül ayı itibaren derhal 2 bin TL’ye çıkarılmasını ve 2019 asgari ücretin 2 bin TL üzerinden görüşülmeye başlanmasına ilişkin talepte bulundu. Türk-İş bu çizgisini muhafaza ediyor. Bu konuda ısrarını devam ettiriyor. Asgari ücret doğrudan 7 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Ailesi ile beraber 25-30 kişiyi ilgilendiren bir tespit çalışması olacak. Bundan dolayı Türk-İş’in talebinin dikkatli dinlenilmesini ve bu talebe uygun kararların alınmasını en büyük arzumuz ve talebimizdir” şeklinde konuştu.

KOMİSYONDA ENFLASYONDAKİ ARTIŞ VE REFAH PAYININ GÖZETİLMESİ GEREKİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda enflasyon oranındaki artış ve refah payının gözetilmesi gerektiğini belirten Sarıca, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın çağrısı doğrultusunda bazı işverenler sağduyulu davranıp işyerlerindeki asgari ücret ile çalışan işçilerin ücretlerini 2 bin TL’ye çıkardılar. Bunun ülke geneline ve resmiyette yer alması önemli. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda enflasyon oranındaki artış ve refah payının gözetilmesi gerekiyor. Ekonomideki büyümeden asgari ücretin de faydalanması gerekiyor. Asgari ücretin zamana yayılmadan biran önce sonuçlandırılmasını talep ediyoruz. Bu konu çok bilimsel araştırma gerektirmeyen bir gerçek. Bundan dolayı asgari ücret biran önce sonuçlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2019’DA ASGARİ ÜCRET EN AZ 2 BİN TL OLMASI GEREKİYOR

2019 yılında asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerektiğini belirten Sarıca, “2019 yılında asgari ücretin en az 2 bin TL olması gerekiyor.  Komisyonda birbirini zorlayan değil bu zor şartlarda geçimini temin eden insanların bir nebze de olsa nefes alacak bir rakamda buluşmaları noktasında gayret sarf etmelerini arzu ediyoruz” diye konuştu.

BAHRİ UÇAR