Gaziantep'in dünyaca ünlü ve kentin en önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığının hasadı için çiftçilerin yoğun mesaisi sürüyor. Hasat mevsiminin başlamasıyla kentteki fıstık yetiştiricilerinin de en büyük gelir kaynaklarından olan taze Antep fıstığı, tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Geçen yıl fiyatı 15 TL’ye kadar düşen kabuklu yaş Antep fıstığının kilosu 35 TL’den satışa sunulurken, fiyatların yüksekliği ise rekolte düşüklüğüne bağlanıyor.

Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip Gaziantep'te fıstık hasadı devam ederken bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen çiftçiler, beklentilere rağmen yüksek gelen rekolte ve fiyatlardan dolayı sezondan memnun olsa da, tüketiciler fiyatları yüksek buluyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde halk arasında "yeşil altın" olarak da nitelendirilen Antep fıstığı hasadı yaklaşık iki ay sürüyor. Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde ağırlıklı olarak bulunan Antep fıstığı hasadı bu yıl bereketli geçerken, kırmızı kabuklu Antep fıstığı bu süre zarfında taze olarak tezgâhlardaki yerini alıyor.

Geçen yıla göre rekoltenin düşük olduğu kentte “Kırmızı ben” diye tabir edilen Antep fıstığı kilosu 25 TL’den satışa sunulurken, geçen yıl 15 TL’den satışına başlanan Antep fıstığının bu yıl piyasaya çıkması ile esnafın da yüzü gülmeye başladı.

Bu yılın ilk mahsul kırmızı kabuklu Antep fıstığının tezgâhlara çıktığını belirten fıstık satıcıları, bu sene fıstık fiyatının, rekoltenin düşük olmasından dolayı geçen seneye oranla yüksek olduğunu söylediler.

“Antep fıstığı satışı tezgâhlarda başladı”

Antep fıstığında rekoltenin bu sene düşük olduğunu dile getiren Vakkas Azrak, “Antep fıstığı hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte Antep fıstığı da tezgâhlardaki yerini aldı. Yavaş yavaş Gaziantep genelinde bütün çiftçilerimiz de Antep fıstığını hasat ediyorlar. Bizim yöresel Antep fıstığımız, baklava başta olmak üzere birçok tatlı ürünleri ve dondurmada kullanılmaktadır. Antep fıstığı bizim olmazsa olmazımızdır. Antep fıstığı satışı tezgâhlarda başladı.” dedi.

Azrak, bu sene Antep fıstığı fiyatının, rekoltenin düşük olmasından dolayı geçen seneye oranla yüksek olduğunu belirterek, “Antep fıstığının fiyatı şu an 35 TL, ileriki zamanlarda fiyatı düşer mi yükselir mi bilmiyoruz. Ama geçen seneye göre fıstık rekoltesi düşük. Geçen sene Antep fıstığı rekoltesi yüksekti. Antep fıstığı zaten iki yılda bir olur. Bu sene fıstık var ama mahsul çok az. Yağışlardan dolayı zaten geç olgunlaştı. Fiyat konusunda durum ne olur tam olarak bilemiyoruz. Şu an satışlarımız iyi.” ifadelerini kullandı.

Antep fıstığının sevilen bir ürün olduğunu belirten Mehmet Deniz ise baklavadan yemeklere, tatlılardan çereze kadar pek çok alanda kullanılan Antep fıstığının, bu yıl rekoltenin de düşük olmasından dolayı fiyatının yüksek olduğunu ifade etti.

“Rekoltenin düşük olması fiyata da yansıyor”

Fiyatların çok yüksek olmasına rağmen vatandaşların fıstığa talep gösterdiğini aktaran Deniz, “Antep fıstığı bizim Antep’in gülüdür. Antep fıstığı bizim olmazsa olmazımızdır ve Antep fıstığı başta baklava olmak üzere birçok üründe yer alıyor. Bu sene de malum herkesin bildiği üzere Antep fıstığı rekoltesi düşüktür. İnşallah Allah’ın bereketiyle bereketlenir ama bu sene rekoltemiz az görünüyor. Rekoltenin düşük olması fiyata da yansıyor. Yaklaşık 10 gündür Antep fıstığı tezgâhlarda yerini almaktadır. Fiyatı şu anda yüksek. Ümit ediyoruz ki, ilerleyen günlerde fiyatı düşer. Vatandaş fıstık yiyebilsin. Çiftçi de tüketici de mağdur olmama şartıyla fiyatlar düşerse iyi olur. Hasat dönemi de yeni başladığı için öyle yoğun bir satışımız yoktur. Ama yine de elhamdülillah bir sıkıntımız yoktur ve milletin Antep fıstığına rağbeti var. Özellikle de gurbetçi vatandaşlarımız geldikleri ülkelere döndükleri zaman biraz daha rağbet gösteriyor.” şeklinde konuştu.