Aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerinin giderlerini karşılayamaz hale geldiğine dikkat çeken Gaziantep Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doğan Eroğulları, “Aile sağlığı merkezi giderleri için, bakanlıkça aile hekimlerine ödenen cari gider ödemesi, yılbaşında yüzde 10 arttırıldı ancak aile sağlığı merkezi giderleri yaklaşık yüzde elli oranında arttı. Son zamanlarda, medikal ve diğer sarf malzemeleri, elektrik, doğalgaz ve personel giderlerinde yaşanan artışları karşılamakta güçlük çeken Aile Hekimleri, üstüne bir de %60lık kira zammıyla karşı karşıya. Şehitkamil ve Şahinbey belediyelerine ait binalarda hizmet veren Aile Sağlığı Merkezlerinin kiraları, bu belediyelerce ortalama yüzde 60 oranında arttırıldı. Aile hekimleri bu konuda sorunlarına acil çözüm bekliyor. İlimizde yaşanan kira artışları sorunu Sağlık Bakanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, siyasi parti yöneticileri ve milletvekillerimize iletildi. Aile hekimleri bu konuda acil çözüm bekliyor” dedi.

AİLE HEKİMLERİ ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR

Aile hekimlerinin aile sağlığı merkezlerinin giderlerini karşılayamaz hale geldiğine dikkat çeken Gaziantep Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doğan Eroğulları, “Aile hekimleri, aile sağlığı merkezlerinin giderlerini karşılayamaz hale geldi. Aile sağlığı merkezi giderleri için, bakanlıkça aile hekimlerine ödenen cari gider ödemesi, yılbaşında yüzde 10 arttırıldı ancak aile sağlığı merkezi giderleri yaklaşık yüzde elli oranında arttı. Son zamanlarda, medikal ve diğer sarf malzemeleri, elektrik, doğalgaz ve personel giderlerinde yaşanan artışları karşılamakta güçlük çeken Aile Hekimleri, üstüne bir de %60lık kira zammıyla karşı karşıya. Şehitkamil ve Şahinbey belediyelerine ait binalarda hizmet veren Aile Sağlığı Merkezlerinin kiraları, bu belediyelerce ortalama yüzde 60 oranında arttırıldı. Bazı merkezlerde kira artış oranı bunun da üzerinde. Aile hekimleri, sadece 10 metrekarelik bir oda için, kişi başı yaklaşık 650 TL kira ödüyor. Aile hekimleri, kamu hizmeti sunuyor ama kamuya ait binalara kira ödüyor. Bu aslında kabul edilemez bir durum. Belediyelerimiz, vatandaşlarımızın yararına sunulan sağlık hizmetleri için, bu binaları ücretsiz vermesi gerekirken tam tersi fahiş kira artışları yapıyor. Bu yaklaşım Cumhurbaşkanımızın ve hükümetin 'enflasyonla topyekün mücadele' çağrısına ve uygulamalarına uymuyor. Maliye Bakanlığımızca  16,01,2019 tarihinde yayınlanan ''Kamu idarelerinin taşınmaz kiralamalarına ilişkin genelge''de, kamuya ait binaların kiralanmasında yapılacak artışlar, yıllık TÜFE (Tüketici fiyat endeksi) oranından fazla olamayacak denmekte ancak belediyelerimiz bunu dikkate almadan yüzde 60 zamda ısrar etmektedir. Aile hekimleri bu konuda sorunlarına acil çözüm bekliyor. İlimizde yaşanan kira artışları sorunu Sağlık Bakanımıza, Büyükşehir Belediye Başkanımıza, siyasi parti yöneticileri ve milletvekillerimize iletildi. Aile hekimleri bu konuda acil çözüm bekliyor” ifadelerini kullandı.     

BELEDİYE YETKİLERİNDEN ACİL ÇÖZÜM BEKLİYORUZ                                                                            

Aile sağlığı merkezlerinin binalarında 'engelli' vatandaşlariçin yapılması gereken düzenlemelere de dikkat çeken Eroğulları, “Belediyelerimize ait binalarda hizmet veren aile sağlığı merkezlerimizin bir sorunu da bu binalarda yapılacak 'engelli' vatandaşlarımız için yapılması gereken düzenlemeler. Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünce tespit edilen ve aile sağlığı merkezlerinde yapılması gereken engelli düzenlemeleri, bina sahiplerince yani belediyelerce yapılması gerekirken, belediyelerimiz bu tadilatları da Aile hekimlerimizin yapmasını istiyor. Belediyeye ait olmayan tüm diğer binaların tadilatı müdürlüğümüz veya bina sahipleri tarafından yapılırken, belediyelerimiz engelli düzenlemelerini yapmayacağını beyan ediyor. Biz aile hekimleri olarak, kiracısı olduğumuz binaların bakım ve onarımlarını yapıyoruz ancak büyük tadilatlar bizlerin sorumluluğunda değil. Kaldı ki engelli düzenlemelerini yapmak kamu kurum ve kuruluşlarının öncelikli görevi. Gaziantep Aile hekimleri olarak, bu konularda belediye yetkilerinden acil çözüm bekliyoruz” dedi.

DAHA İYİ ŞARTLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNMAK İSTİYORUZ

Eroğulları, konuşmanın devamında şöyle konuştu: “Bizler, aile hekimleri olarak, vatandaşlarımıza daha iyi şartlarda sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Özellikle bazı bölgelerde aile sağlığı merkezi olarak hizmet sunacağımız bina bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle halkımıza ve hekimlere yakışmayacak binalarda hizmet vermeye çalışıyoruz. Belediyelerimiz birçok sosyal tesis yapıyor. Bu tesislerin projeleri hazırlanırken, bir bölümü de aile sağlığı merkezi olarak planlanabilir, hem halkımıza hem hekimlerimize hem de devletimize yakışan şartlarda sağlık hizmeti sunulabilir. İlimizin birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve geliştirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız.”

BAHRİ UÇAR