Türkiye'deki iletişim fakültelerinde lisans ve yüksek lisans eğitimi alan Kırgız, Kazak, Özbek, Tacik ve Afgan 45 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ve ‘‘Kurtuluş Mücadelelerinde İletişim Araçları’’ ana temasıyla düzenlenen çalıştay kapsamında, Gaziantep’in tarihi mekanlarında saha çalışması yapıldı.

HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde sergi açılışı ile başlayan 11. Gelecekle İletişim Çalıştayı yoğun ilgi gördü. Gaziantep Valisi Davut Gül ve RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin başta olmak üzere önemli protokol üyeleri,Kurtuluş Mücadelelerinde İletişim Araçları konulu serginin açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden etkinlikte açılış konuşmalarını; RTÜK Üyesi Arif Fırtına, HKÜ Rektör V. Prof. Dr. Edibe Sözen, RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin ve Gaziantep Valisi Davut Gül yaptı.

‘‘GEÇMİŞİMİZ GELECEĞİMİZDİR’’

Olağanüstü savaş dönemlerinde propaganda ve medyanın etkileri ile ilgili konuşan Edibe Sözen: ‘’Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı elitinin ‘propaganda’ ile birebir karşılaştığı birsüreçtir. Bu anlamda, 1920 yılında, Konya da yaptığı konuşmasıyla, BirinciMeclis Antalya Milletvekili, Hamdullah Suphi Tanrıöver ‘’Düşmanların aramızdayayacakları haberler, silahların en korkuncundan daha korkunçtur. Savaş esnasında, Alman Bahriyesini Alman cephesini toplan tüfekler değil, İngilizlerinyaydıkları haberler devirdi” diyerek propagandanın önemine değinmiştir. Bu program; bizlere geçmişi hatırlatan, gençliğin ülke ve tarih şuurunasahip çıkması açısından çok önemli bir etkinliktir. Çünkü geçmişimiz, geleceğimizdir’’ dedi.

‘‘İYİ Kİ VARSIN TÜRKİYE’’

Gelecekle iletişim çalıştayının önemine ve uluslararası öğrencilerde bıraktığı izlere değinen RTÜK Üyesi Arif Fırtına, katılım sağlayan öğrencilerin hem Türkiye’nin sesi hem de elçisi olmaları dileğiyle bu etkinlikleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Her öğrencinin ayrı bir hayat hikayesi olduğunu söyleyen ve bir öğrencinin:‘‘Sizler bizim için çok şey yapıyorsunuz. Keşke bizim ülkemizde de böyle çalıştay olsa ve iyi ki varsın Türkiye temalı bir çalıştay yapabilsek’’ dediğini ifade eden Fırtına, şimdi sözün bittiği yerdeyiz ve İyi ki varsın Türkiye diyerek sözlerine son verdi.

‘’GELECEK İLETİŞİM ALANINDAKİ ROLLERİMİZLE ŞEKİLLENİYOR’’

Gelecekle iletişim çalıştayı hakkında bilgiler veren RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin: “Gelecek, iletişim alanındaki rollerimizle şekilleniyor. Gönül coğrafyamıza mensup kardeşlerimizle kaynaşıyor ve tek vücut oluyoruz’’ dedi. 15 Temmuz mücadelesine de değinen Şahin, bu süreçte de medya milli mücadelenin karakteristik özelliklerini taşımış ve modern teknolojisiyle gazi basın özelliğini korumuştur’’ dedi.

‘‘MEDYA ÖNEMLİ BİR ENSTRÜMANDIR’’

Gaziantep Valisi Davut Gül ise medyanın özellikle mücadele döneminde top, tüfek ve silah kadar önemli bir enstrüman olduğunu ifade ederek programa katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından panelistler yerini aldı. İlk oturum Prof. Dr. Vedat Çakır’ın başkanlığında ‘’Kurtuluş Mücadelelerinde Medyanın Önemi’’, İkinci oturum Dr. Lokman Zor başkanlığında: ‘’Kurtuluş Mücadeleleri Hikayelerinin Medya Araçlarında Kullanımı’’, üçüncü oturum ise Prof. Dr. Can Bilgili başkanlığında: ‘‘Türk’ün Asırlık Ahde Vefası: Türk Kurtuluş Savaşına Dış Yardımların Medyada Sunumu’’ konulu bildiri sunumları ile gerçekleştirildi.

Etkinlik sonunda HKÜ Rektör V. Edibe Sözen, RTÜK Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin’e hediye takdim etti. Etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

BÜLTEN