İslam âlemi, Hazreti Muhammed'in (Sallahu Aleyhi Veselem) 'Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur' dualarıyla karşılamış olduğu, halk arasında da 'üç aylar' olarak bilinen ve Ramazan ayının habercisi olarak kabul edilen Şaban ayının 15'inci gecesi olan Beraat Kandil'ine ulaşmanın sevinç ve heyecanını yaşıyor.

İslam âlemi bu gece idrak edilecek Beraat Kandil'ine ulaşmanın sevinci ile birlikte dünyada küresel bir enfeksiyon tehdidine dönüşen yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını önlemleri kapsamında da geçici olarak kapanan camilerde ihya edememenin hüznünü yaşıyor.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in, bu gecede Allah'a çokça ibadet edilmesini tavsiye ettiğini söyleyen Yıldırım, dualarla ve ibadetle idrak edilecek olan Beraat Kandili münasebetiyle İLKHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Bu gecenin muhasebe ve ibadet gecesi olduğunu belirten Yıldırım, Müslümanların bu geceyi en iyi bir şekilde değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.

'Bu gece insanlık için büyük bir fırsattır'

İslam âleminin mübarek Berat Kandili'ne ulaşmanın sevincini yaşadığını ifade eden Yıldırım, 'Beraat gecesi, Peygamber efendimizin son derece önem verdiği, üzerinde durduğu ve bizleri de bu geceyi değerlendirmemizi emrettiği bir gecedir. Bu gece ismi üzerine beraattır. Yani bir suçtan ve cezadan beraat etmek, beri olmak, uzak olmak anlamlarına gelmektedir. Bu gece Allah'ın (Celle Celaluhu) kullarını çokça affettiği, mağfirette bulunduğu bir gecedir. Peygamber Efendimiz, Berat gecesi dışında her hangi bir geceyle ilgili tavsiyede bulunmamıştır. Ama Berat gecesi ile ilgili 'Şaban'ın on beşinci gecesine ulaştığınızda, gecesini ibadetle, gündüzünü ise oruçla geçirin' buyuruyor. Çünkü o gece Cenab-ı Hak, keyfiyetini bilemeyeceğimiz bir şekilde dünya semasına iner, 'yok mu benden mağfiret isteyen, onu mağfiret edeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim? Yok mu bir bela ve musibetten kurtulmak isteyen, onu hemen kurtarayım?' şeklinde Cenabı Hakk'ın rahmetinin fecir vaktine kadar bu şekilde dünya semasından, insanların taleplerini, arzularını ve isteklerini adeta aldığını ifade eder. Bu, aslında bizim için içerisinden geçtiğimiz şu zorlu süreçle bağlantı kurduğumuzda son derece önemli bir imkândır.' dedi.

'Bu geceyi dua ve ibadetle geçirelim'

Yıldırım, 'Ellerimizi açıp Rabbimizden istediğimiz ne varsa, aklımızdan ne geçiyorsa, dileğimiz, isteğimiz ve arzumuz neyse isteyelim. Bütün insanları esareti altına alan bu virüsten de en kısa zamanda kurtulmayı, Rabbimizden istemeyi ihmal etmeyelim. Yine Peygamber Efendimiz, 'Bu gece Şaban'ın on beşinci gecesidir. Bu gecede dünya işleri ve kulların amelleri Allah-u Teâlâ'ya arz olunur. Bu gece Allah'ın (Celle Celaluhu) Cehennem 'den affettiği kimselerin adedi, Ben-i Kelb Kabilesinin koyunlarının kılları miktarıncadır' buyurarak bu gece Cenab-ı Hakkın geniş tutacağını belirtir. Bu gece Allah (Celle Celaluhu) af ve mağfiretini öyle bir geniş tutar ki, bu af ve mağfiretten mahrum olanlar ancak birkaç sınıftır. Bunun dışındaki bütün insanlar, Allah'tan (Celle Celaluhu) af isteyenler, arzu edenler, imanlı gönüllerin hepsi bu aftan nasibini alır. Peygamber Efendimiz, bu aftan nasibini alamayanların, maalesef Allah'a (Celle Celaluhu) şirk koşanlar, anne ve babasına isyan edenler, bilerek ve ısrarlı bir şekilde günahta ısrar eden, içki içen ve büyük günahlar işleyenlerin, bu rahmetten istifade edemeyeceklerini buyurmaktadır. Cenab-ı Hak, hepimizi bu gecenin feyzinden ve bereketinden istifade eden kullarından eylesin.' ifadelerini kullandı.

'Cenab-ı Hak, inşallah bizleri Ramazan'a da ulaştırsın'

Bu gecenin ibadetlerle birlikte dualarla geçirilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, 'Bu gece özellikle namaz kılmalıyız, istiğfar dilemeliyiz, Cenab-ı Hakka çokça tövbe de bulunmalıyız. Muhasebemizi yapmalıyız. Malumunuz üç ayların ortasına gelmiş bulunuyoruz. Üç ayların yarısını geride bıraktık. Allah'ın (Celle Celaluhu) izniyle Ramazan'a 15 gün bir süre kaldı. Cenab-ı Hak, inşallah bizleri Ramazan'a da ulaştırsın. Çünkü Peygamber Efendimiz de sürekli 'Allah'ım bizleri Ramazan'a ulaştır' diyerek duada bulunmuştur. Cenab-ı Hak, güzel bir şekilde Ramazan ayının feyzinden ve bereketinden istifade etmeyi de bizlere nasip etsin. Bu gece nefis muhasebemizi yapmamız lazım. Bir taraftan virüs, hastalık ve dünyadaki gelişmelerle ilgili gündemlerimiz çok meşgul olsa bile zaman ve ömür sermayemiz hızlı bir şekilde tükenip gitmektedir. Bundan dolayı bu geceden istifade etmeliyiz. Bu gece bol bol Kur'an-ı Kerim okuyabiliriz. Peygamber Efendimize salâvat getirebiliriz. Allah'ı (Celle Celaluhu) çokça zikir edip, dua da bulunmalıyız.' şeklinde konuştu.

'Virüsten kurtulmak için Rabbimize evlerimizde dua edelim'

Covid-19 salgını dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında cami ve toplu ibadet yapılan mekânların kapalı olduğunu hatırlatan Yıldırım, 'Belki cemaatimizi camilerimizde ağırlayamayacağız. Ama camilerin kapalı olması, dualarımızın Cenabı Hakk'a ulaşmasına engel değildir. Bizler bedenen ayrı olsak bile ruhen fikren ve zihnen bir arada bulunup ümmet olma bilinciyle hareket edip evlerimizde güzel bir şekilde namazlarımızı kılabiliriz. Cenabı Hakk'a bol bol dua ederek bu geceyi inşallah değerlendirmeye çalışalım. Dünyamızı ve ülkemizi etkisi altına alan virüsten kurtulmak için Rabbimize evlerimizde dua edelim.' diye konuştu. (İLKHA)